Ke­du­wung (I) | Kliping Sastra Indonesia | Etnik dan Budaya
Ke­du­wung (I) Reviewed by maztrie on 5:43 AM Rating: 4,5

Ke­du­wung (I)

Omah iku ka­ton se­pi mam­ring, sa­ja­ke wis pi­rang-pi­rang di­na ora ana wong kang ana ko­no, apa me­neh la­ta­re ka­ton re­ged lan lam­pu­ne uga ma­ti, ge­nah yen wis sa­un­ta­ra di­na ora ana sing mang­gon.
Aku ra­da bi­ngung ban­jur arep ta­kon sa­pa wong omah sa­ki­wa te­nge­ne ya ka­ton tu­tup­an la­wang ka­beh gek la­wan­ge pa­ger ya di­tu­tup.
Rong­pu­luh ta­hun ke­pung­kur aku mbi­yen ke­rep do­lan mro­no, meh sa­ben ma­lem ming­gu ut­awa di­na pre­in­an aku mes­thi do­lan mro­no sa­per­lu ne­mo­ni wong sing da­di ge­gan­thi­la­ning ati­ku.

Ah... Su­mi... Su­mi... sa­um­pa­ma ko­we ora blen­ja­ni jan­ji mbok me­na­wa aku bi­sa urip mu­lya ka­ro ko­we, wek­tu rong­pu­luh ta­hun mbok me­na­wa anak­ku wis pa­pat ut­awa li­ma. Hla je­ne­nge wae wong tres­na iku gam­pang-gam­pang angel, sa­na­jan ru­pa­ne Su­mi iku mung kle­bu ti­ba se­dhe­ngan, ora ayu ya ora elek nang­ing aku kok ora bi­sa ngla­le­ka­ke dhe­weke ngan­ti se­pre­ne, ra­sa­ne do­nya iku ora ana wong wa­don ke­ja­ba Su­mi, Su­mi­yem pra­wan sa­ka Wo­no­gi­ri.

Ang­gon­ku ke­nal Su­mi se­ja­ti­ne ora se­nga­ja, pas na­li­ka se­ka­te­nen aku non­ton ba­reng kan­ca-kan­ca sa­ka kam­pung, e... nde­la­lah kok ana bo­cah wa­don ngan­thi bo­cah ci­lik nang­is ming­sek-ming­sek neng nga­rep Mes­jid Agung.

“Ana apa Dhik kok nang­is?” pi­ta­kon­ku ka­ro nye­dha­ki, “aku ke­co­pet­an kok Mas, dom­pet­ku ilang, gek pi­ye meng­ko aku ora bi­sa mu­lih nyang Wo­no­gi­ri.” Ing ba­tin aku wis ngga­gas, ya iki da­lan­ku da­di sat­ri­ya kang mbe­la­ni wong kang la­gi ke­su­sah­an, “ya wis ora sah di­pi­kir, meng­ko mu­li­he ba­reng aku sa­kan­ca, omah­ku Ngu­ter kok Dhik da­di bi­sa nu­nut rom­bong­an­ku.”

Dha­sar aku iki isih jo­ko thing, ni­yat­ku non­ton se­ka­ten­an ya tu­ju­wa­ne go­lek ke­nal­an sa­pa nger­ti ke­te­mu jod­ho­ne. Se­ban­ju­re sa­ben di­na ma­lem Ming­gu aku mes­ti do­lan me­nyang oma­he Su­mi, ka­wit­ane mung ke­kan­can nang­ing su­we-su­we tu­wuh ra­sa tres­na, tres­na kang su­ci ten­an du­du tres­na amar­ga nep­su bi­ra­hi. Pa­ca­ran su­we­ne meh te­lung ta­un aku du­rung tau kok je­ne­nge nji­wit tang­ane, ut­awa ge­go­je­gan kang ngli­wa­ti wa­tes.

Aku ke­peng­in mbe­su­ke Su­mi da­di bo­joku, da­di ibu­ne anak-anak­ku, da­di mba­he we­dok pu­tu-pu­tuku, da­di mbah bu­yu­te bu­yut-bu­yut­ku. Ati­ku wis man­teb ten­an, ya mung Su­mi wong wa­don ing do­nya iki kang ba­kal da­di bo­joku. Nang­ing ana bab sing da­di gan­je­la­ning ati, apa wong arep omah-omah iku mung cu­kup pa­wit­an tres­na? Apa cu­kup nja­ga­ka­ke ban­tu­wa­ne wong tu­wa? Aku iki ka­no­man kang isih ngang­gur sa­na­jan ing sakmbu­ri­ne je­neng­ku ana em­bel-em­bel ti­tel SE (sar­ja­na eko­no­mi). Ra­sa­ne ka­ya di­sam­ber glud­hug ing wa­yah ke­ti­ga ba­reng kru­ngu ka­bar Su­mi arep dio­mah-omah­ke ka­ro sa­wi­ji­ning pe­ga­we bank. Wek­tu iku aku wis ora dioleh­ke ne­mo­ni Su­mi. Ra­sa­ne ati­ku ka­ya wong bi­ngung kae, je­bul ka­ya nge­ne ra­sa­ne wong ke­ped­hot­an tres­na.

Apa Su­mi med­hot ka­tres­na­ne? Pi­ta­kon­an iku bo­la-ba­li ora oleh wang­sul­an, nang­ing nyat­ane wong tu­wa­ne Su­mi wis njod­ho­ka­ke Su­mi ka­ro pe­ga­we bank. Aku nya­dha­ri ka­beh iki pan­cen sa­lah­ku dhe­we ngen­di ana wong we­dok ge­lem di­pek bo­jo wong ang­gur­an, ngen­di ana wong tu­wa ge­lem du­we man­tu peng­ang­gur­an.

Ra­sa­ne aku iki wong la­nang kang ora ana aji­ne ba­bar pis­an, tu­ju­ne akal wa­ras­ku isih mla­ku, aku peng­in mbuk­te­ka­ke me­na­wa aku bi­sa ce­kel ga­we kang lum­rah ka­ya wong-wong kae, mbuh da­di pe­ga­we, mbuh da­di bu­ruh, mbuh ba­kul­an, mbuh nyo­pir, mbuh ngu­li, mbuh nu­kang, mbuh ngo­jek, mbuh do­dol­an bak­so, mbuh do­dol­an bak­mi, sing pen­ting aku ku­du nyam­but ga­we, ya amar­ga peng­ga­we­yan iki sing da­di ja­ti­di­ri­ne wong la­nang. - Oleh : Su­me­di [solopos]